top of page

HISTORIEN OM STENBIDEREN

INGREDIENSER

Så er foråret kommet, selvom det stadig er koldt derude.
Og hvad betyder foråret I vores køkkener, jo “Kvabsoen” er kommet
 
Stenbideren er kommet, stenbideren lever i de danske farvande, og det er hunnen, med det sjove navn navn ’kvabsoen’, som der bærer på de lyserøde rogn.
Stenbideren, som kan blive op til jeg tror en halv meter lang, lever på en stenet havbund, heraf navnent stenbider, hvor den suger sig fast på stenene. Rognen er i sæson lige nu, og kan fås hos fiskehandleren.
 
Hannen er rødlig og meget mindre end kvabsoen. Fisken trækker ind fra de dybe vande for at gyde på 1,5 til 2,5 meter vand.
 
Stenbideren er et såkaldt hvirveldyr og adskiller sig derfor fra andre fisk ved at have en brusklignende ryg og kun ganske få ben i forbindelse med finnerne. Fisken har ikke skæl men et lædderagtig ru skind med en lidt pigget overflade. På undersiden er der en slags sugekop. Når kvabsoen har lagt sine æg, og hannen har befrugtet dem, suger hannen sig fast på en sten i nærheden, og jager alle andre fisk væk fra området. Hunnen forsvinder herefter videre ud på det dybe vand igen.
 
Og rognen er her nu
 
Hvis man for rognen direkte fra fisken, kommes de op i en skål rigelig koldt vand vand, tag et piskeris og pisk nu hinderne af, dette gøres over nogle gange til alle hinder er væk, hæld rognen I en sigte og dryp af, er nu klar til spisning. 

bottom of page